Hoe verwachtingenmanagement jou tijd bespaart

Van de Stadt Solutions - blog - Hoe verwachtingenmanagement jou tijd bespaart

Hoe verwachtingenmanagement jou tijd bespaart

We leven in een drukke en hectische maatschappij, waar de lat voor veel mensen hoog ligt of wordt gelegd.

Dit brengt automatisch met zich mee dat de dag voorbij vliegt.

 

Als ondernemer is het vaak een extra uitdaging om je tijd goed te managen. Om grip te kunnen blijven houden en het zo nuttig mogelijk besteden van je dag, vraagt dat je regelmatig keuzes maakt en bepaalt waar jij tijd én energie aan besteedt.

Die keuzes maken is voor veel ondernemers nog niet zo makkelijk.

 

Het komt er vaak op neer dat veel ondernemers zich laten leiden door de waan van de dag en van hot naar haar rennen. Om vervolgens ’s avonds uitgeput op de bank neer te ploffen… als je daar al tijd voor hebt…

 

Vaak hoor ik dat ondernemers dingen écht moéten doen, ze kúnnen er gewoon níet onderuit.

 

Hier krijg ik echt de kriebels van.

 

Ben jij iemand die dit excuus ook regelmatig gebruikt? Moet jij ook van alles? Zowel zakelijk als privé?

 

Dan wil ik je uitdagen om je vanaf vandaag op zijn minst af te vragen of dat echt waar is.

 

En wat als je het nou eens niet moet, of gewoon niet doet? Wat gebeurt er dan?

 

Bedenk wat het ergste is dat er dan kan gebeuren. Hoe erg is dat dan werkelijk? Dit zijn zomaar vragen die je jezelf kunt stellen.

 

Vaak is het ‘moeten’ zelf opgelegd en heeft het te maken met onze eigen verwachtingen.

 

Of probeer je te voldoen aan verwachtingen van een ander. Althans, dat denk je dan wellicht. Want hoe weet je zo zeker dat mensen (jouw klanten) dat van je verwachten?

 

Of hoe komt het dat ze dat verwachten? Wat is jouw eigen rol daarin? En wat gebeurt er als je gewoon zegt dat je iets niet doet? Of als je heel duidelijk communiceert dat je het doet op een ander tijdstip, maar niet nu?

 

Met name het proberen te voldoen aan de verwachtingen van een ander is funest (zowel zakelijk als privé).

 

Dit kost je veel meer energie dan dat het je oplevert. Want ga eens bij jezelf na of het écht iets is dat jij graag wilt doen? Negen van de 10 keer doe je het om de ander te pleasen.

 

Maar volgens mij moet jij dan juist meer jezelf pleasen door te kiezen wat jou blij maakt en energie geeft. Want ben jij ook niet je bedrijf begonnen vanuit een bepaalde ambitie naar vrijheid en doen wat je leuk vindt?

 

Omdat tijd en met name jouw energie in meer en mindere mate beperkt is, is het gewoon noodzaak dat jij daarin goede keuzes maakt.

 

Waarom zou je tijd besteden aan allerlei zaken die jou veel tijd en energie kosten om het uit te voeren en het je vervolgens helemaal niets of bar weinig oplevert? Dat heeft zijn directe weerslag op zowel je bedrijf als je leven.

 

Bekijk daarom eens je agenda en je to do lijst.

 

Maak bewuste keuzes over wat je wel of niet gaat doen.

 

Wanneer jouw agenda de hele week plus het weekend helemaal vol staat en je hebt geen enkel moment voor jezelf en/of met je gezin, dan zou ik absoluut een aantal zaken schrappen.

 

Wat heeft voor jou meer waarde: tijd op Facebook of tijd met je kind, je partner, een goede vriend(in), jezelf en een boek op de bank?

 

Zet jij online-tijd boven quality time met je dierbaren? Je mist echt niets als je een avond niet op Facebook of iets dergelijks zit.

 

Ga aan verwachtingenmanagement doen en zorg dat het duidelijk is bij anderen hoe jij met je tijd omgaat.

 

En dat geldt ook voor je klanten! Zelfs als je een heel klantgericht beroep hebt, zoals ikzelf, is het mogelijk om klanttijd in te plannen. Specifieke momenten waarop je klantcontact hebt. Zo blijf jij baas over jouw agenda.

 

Zeg wat vaker nee.

 

Zo is het duidelijk voor de ander en gaat men er niet als vanzelfsprekend vanuit dat jij altijd voor alles en iedereen klaar staat.

Neem niet al die verantwoordelijkheid op je.

 

De ander heeft ook zijn of haar verantwoordelijkheden en zo lang jij geen nee zegt, zal diegene niet gauw zijn eigen verantwoordelijkheid (terug) nemen.

 

Hoor jij jezelf ook vaak zeggen dat je “dit echt nog even moet doen”? Heb je moeite met het managen van verwachtingen? Of heb je juist al grip gekregen op je tijd en energie? Ik ben benieuwd! Laat je reactie achter onder dit artikel.

 

6 Reactie's
 • Michael
  Geplaatst op 08:22h, 21 maart Beantwoorden

  Beperking is het sleutelwoord inderdaad Bianca, bedankt, best een valkuil van me. Nice reminder dit.

  • Bianca van de Stadt
   Geplaatst op 11:20h, 21 maart Beantwoorden

   Graag gedaan Michael!

 • Arno
  Geplaatst op 09:04h, 21 maart Beantwoorden

  Eigen bedrijf of geen eigen bedrijf: dit is heel herkenbaar, zeker ook voor mij. Maar hoe kom je van die valkuil af?

  • Bianca van de Stadt
   Geplaatst op 11:19h, 21 maart Beantwoorden

   Alles begint met inzicht. Het herkennen dat je het doet. Vervolgens er ook echt even bij stil te staan (erkennen) dat je het doet zonder het weg te moffelen of tegen jezelf te zeggen zeur niet zo, dit moet gewoon gebeuren. En dan komt de volgende stap: actie. Vraag jezelf af wat je anders zou willen. Schrijf dat eens op. Bekijk vervolgens welke zaken je nu al kunt veranderen. Dat zal ongetwijfeld al lucht geven als je dat doet. Daarnaast is het managen van je omgeving wat hardnekkiger, maar als je doorzet en duidelijk communiceert dan gaan mensen er vanzelf aan wennen. Alles gaat uiteindelijk stapje voor stapje. Succes!

 • Dimitri
  Geplaatst op 09:13h, 21 maart Beantwoorden

  Als ik eens goed nadenkt dan ben ik eigenlijk zelf verantwoordelijk voor het “moeten”.
  Goed plannen en zo af en toe eens terugkijken of je op de juiste weg zit voorkomt dat zaken ” moeten” gebeuren en zorgt ervoor dat je dingen mag doen :-).

  • Bianca van de Stadt
   Geplaatst op 11:16h, 21 maart Beantwoorden

   Juist Dimitri, zo is het. Dank voor je reactie!

Geef een reactie